Artikler

Hvorfor skal alltid webhotell/servere være en avtale mellom kunde og leverandør?

Det har vært en klar strategi for Blåis i lang tid. Men kan tidvis være uklart for kundene å forstå. Derfor går jeg her inn i hvorfor webhotell og serverleie alltid bør være en direkte avtale mellom kunden og leverandøren – og hvorfor utvikleren kun bør ha nødvendig tilgang, ikke eierskap eller være avtalepart. 

Publisert 05.03.2025

Hvem har ansvaret og eierskapet?

I en tid der stadig flere virksomheter er avhengige av digitale løsninger, er det viktig å ha klare ansvarsfordelinger når det gjelder nettsider, webhotell og serverdrift. En feil mange gjør – både kunder og utviklere – er å la webhotell eller serverleie ligge under utviklerens eller byråets eierskap og ansvar. Dette kan føre til både praktiske og juridiske problemer på sikt. Her er relevante temaer og problemstillinger som ligger bak Blåis sin strategi.

Eiendomsrett og kontroll

Når kunden selv eier avtalen med leverandøren av webhotell eller server, har de full kontroll over egne data og digitale eiendeler. Dette er spesielt viktig ved:

  • Bytte av leverandør eller utvikler – Kunden kan enkelt skifte utviklingspartner uten å miste tilgang til nettsiden.
  • Oppsigelser eller konflikter – Ved uenigheter er det ingen risiko for at bedriften holder igjen nettsiden eller bruker unødvendig lang tid på å utlevere data.
  • Overholdelse av GDPR og sikkerhet – Kunden har bedre kontroll med hvordan personopplysninger og data behandles.

Langsiktig forutsigbarhet

Utviklere og byråer kan komme og gå – men nettsiden skal ofte leve i mange år. Dersom all infrastruktur er koblet til en utviklers konto eller eierskap, skapes en unødvendig avhengighet:

  • Hva skjer om byrå/utvikleren legger ned eller går konkurs?
  • Hva hvis byrået blir solgt eller endrer strategi?
  • Hva om utviklingskostnadene øker dramatisk?

Ved at kunden har eierskapet selv, blir det lettere å planlegge og drive nettsiden over tid, uavhengig av enkeltpersoner eller aktører. 

Klar rollefordeling

Når webhotell og servere eies av kunden, kan utviklerne fokusere på det de er gode på – nemlig å utvikle og drifte løsningen. Rollen blir tydelig:

  • Kunden eier og har avtale med webhotell-leverandøren.
  • Utvikleren får nødvendig tilgang for å utføre sitt arbeid.
  • Leverandøren har ansvar for oppetid, sikkerhet og teknisk infrastruktur.

Dette gir tydelig ansvarsfordeling, bedre dokumentasjon og mindre risiko for misforståelser.

Transparens og tillit

Åpenhet om hvem som eier hva er en viktig del av et profesjonelt kundeforhold. Når utvikleren foreslår at kunden skal eie avtalen direkte, signaliserer det trygghet, integritet og tillit.

Det reduserer også risikoen for skjulte kostnader eller uklare avhengigheter som kan gjøre fremtidig arbeid mer komplisert og kostbart.

Enkel håndtering ved endringer

Endringer i teknologi, behov eller leverandører kan skje. Når infrastrukturen eies av kunden, kan man:

  • Bytte utvikler uten å være avhengig av den parten som skal erstattess.
  • Ha innsikt i og endre/oppgradere/nedgradere tjenester for å sikre kapasitet og priser som best passer bedriftens behov.
  • Selv ha kontroll over tilganger og brukeradministrasjon.

Oppsummering

Webhotell, domene og servere er en del av den digitale grunnmuren til en virksomhet – og bør alltid være under kundens eierskap og kontroll. Utviklere og byråer skal ha nødvendige tilganger til å gjøre sin del av jobben, men ikke være avtaleparten.

Dette gir bedre kontroll, reduserer risiko og skaper mer profesjonelle og fleksible samarbeid over tid.

Flere artikler

Derfor bør du ha ditt eget nettsted i 2025 – og ikke bare satse på sosiale medier

I en tid der sosiale medier og tredjepartsplattformer dominerer den digitale hverdagen, kan det være fristende å droppe nettstedet og satse alt på «der folk er». Men å eie sin egen digitale plattform har fortsatt mye for seg. Her er noen grunner til hvorfor det er verdt å prioritere.

Derfor bør du jevnlig forbedre og videreutvikle nettstedet ditt

Det er en grunn til at vi som jobber med nettsider ofte sier at en nettside aldri er ferdig, og noen ganger at det først er når det nye nettstedet er lansert at jobben starter. Her går jeg litt nærmere inn i hvorfor jevnlig forbedring og videreutvikling faktisk er viktig for en vellykket nettside.