I en digital verden som stadig er i endring, kan det være fristende å hoppe på de nyeste trendene innen design og teknologi. Men hvis målet ditt er å bygge en nettside som varer, kan det være lurt å tenke langsiktig. En bærekraftig nettside er ikke bare vakker i dag – den er også robust, skalerbar og lett å vedlikeholde i morgen.
Her noen tanker som kan være verdt å ta med seg når det skal lages noe varig:
En god nettside begynner med klare mål. Hva skal siden oppnå? Hvem er målgruppen? Hvilket innhold er viktigst? Når du har dette på plass, kan du lage en informasjonsarkitektur og et design som faktisk støtter brukerens behov.
Gode teknologivalg kan være vanskelig å kartlegge for fremtiden. Men min erfaring er at mange skreddersydde løsninger bygget på eks. Craft CMS, Sanity eller tilsvarende løsninger holder seg svært godt år etter år. Mens løsninger som gir tusenvis av muligheter fra start ikke er det som er enklest å vedlikeholde over tid.
Det er fristende å bruke mange animasjoner, avanserte interaksjoner og tredjeparts-plugins. Men overkomplisering fører ofte til at nettsiden blir treg, ustabil og vanskelig å vedlikeholde. Tenk minimalisme: færre avhengigheter betyr mindre som kan gå galt.
Bruk komponentbasert design og modulære strukturer. Det gjør det enklere å oppdatere enkeltbiter uten å ødelegge resten av systemet. Og det må selvfølgelig fungere like godt på alle enheter.
En treg nettside gir dårlig brukeropplevelse og kan skade SEO. Bruk moderne optimaliseringsteknikker komprimering av filer, moderne bildeformater, caching, CDN og tilsvarende der det er behov og hensiktsmessig.
Både kode, struktur og innhold bør være laget for vedlikehold. Gi deg selv, og de som evt. skal ta over prosjektet etter deg noe å takke deg for.
Det er lett å glemme at det det kommer en tid etter lansering. Velg et CMS som gir brukervennlighet og fleksibilitet i redigering, uten at det går utover funksjonalitet eller design. Lag også retningslinjer for godt innhold og bildebruk.
En fremtidsrettet nettside er tilgjengelig for alle – også personer med funksjonsnedsettelser. Følg WCAG-retningslinjene (Web Content Accessibility Guidelines) og test nettsiden med verktøy for å sikre at dette fungerer.
Uansett hvor godt du planlegger, vil ting endre seg. Nye funksjoner må legges til. Design må oppdateres. Teknologi vil utvikle seg. Ved å bygge med fleksibilitet og standarder i bakhodet, gjør du disse endringene mye enklere å håndtere.
Brukertesting og regelmessige revisjoner av både innhold og kode er avgjørende for å sikre at nettsiden fortsatt fungerer som den skal, også etter flere år.
En nettside som varer, er ikke et avgrenset prosjekt – det er et levende produkt. Ved å velge solide verktøy, holde ting enkelt, og designe med tanke på både brukere og fremtid, kan du bygge en digital plattform som varer i årevis. Lag noe du kan stå for nå, og i fremtiden.
Det er ingen hemmelighet at det både er både fordeler og ulemper både å jobbe med enmannsbedrifter og større organisasjoner. Her deler jeg noen tanker om de åpenbare fordelene med å jobbe med en enmannsbedrift.
I en tid der sosiale medier og tredjepartsplattformer dominerer den digitale hverdagen, kan det være fristende å droppe nettstedet og satse alt på «der folk er». Men å eie sin egen digitale plattform har fortsatt mye for seg. Her er noen grunner til hvorfor det er verdt å prioritere.